Domén név alapjai
Domain név avagy a Domén jelentése

Egyre többször találkozom zavaros dolgokkal a domén névvel kapcsolatban amelyeket az emberek gondolnak, ám sokszor rá kellett jönnöm ez nem is olyan egyszerű dolog főleg egy laikus számára, emiatt szerepeljen itt egy leírás pontosan mi is az a domain (ejtsd domén) vagy más néven tartomány név.

A domén nevet sokan egy weboldallal azonosítják, pedig ez nagyon nagy tévedés. Elsőnek nézzük meg miért is vagy egyáltalán szükségünk erre, mit csinál pontosan és társai.

Domén szerepe és értelme

A domain név elsődleges célja a könnyebb megjegyezhetőség. A számítógépek számára minden csak 0 és 1, ezt magasabb implementáción decimális számokkal jelölhetjük. Egy számítógép az interneten úgynevezett IP címmel van jelölve. Ha én egy átlag napomat veszem akkor közel száz számítógép IP címét kéne fejben tartanom, hogy csatlakozhassak hozzájuk. Ezt könnyíti meg első sorban a domén név. Minden domain név egy adott szerverre mutat, míg egy szerverre több domain is mutathat. (úgynevezett 1-n kapcsolat).

Tehát végeredményében mit nyerünk ezáltal.
 • Egy szerver címét könnyen megjegyezhetünk
 • Egy szerverre többféle módon eljuthatunk így szoftveresen más és más tartalmat kaphatunk vissza

Mi is az a domén név?

Az én esetemben a céges honlapom címe www.nii.hu. Na de ebből mi micsoda? Bontsuk is fel kicsit.

.hu – Ezt hívják úgynevezett TLD Top Level Domain-nek, magyarul legfelsőbb szintű tartománynév. Ezek lehetnek ország kódok ( .hu, .de, .it), szervezeti rövidítés (.org, .mil, .edu) illetve egyéb nevek ( .mobi, .asia, .xxx).

nii – Ez az általam választott domain nevem. Ezt nem magában választottam, hanem egy legfelsőbb szintű tartománynévvel együtt kértem, tehát azzal, hogy megvettem a nii.hu domain nevet nem lett automatikusan az enyém minden más végződéssel is. Ennek oka a hierarchikus elrendezés. Én mikor valakinek segítek domén nevet választani erősen ajánlom neki az országnak megfelelő végződést, illetve ha a cég teljes EU-ban működik akkor esetleg a .eu végződést. Én a .com és társait nem szoktam ajánlani.

www. – Ez egy igen érdekes dolog. Sokan gondolják, hogy a www.nii.hu és a nii.hu cím ugyan az. Pedig nem. Domain szempontjából két különböző címet jelent és akár két különböző helyre is mutathat. A www jelentése régről maradt amikor egy egy szerver csak egy feladatot látott el, ekkor a www a Word Wide Web rövidítésekétn a domaineknél a weboldal az ftp. (File Transfer Protokolt) pedig az ftp szerverek elérésénél használták. Illetve a még gyakran láthatók a pop. pop3. mail. smtp. Kezdetek is. Ezek mind akár külön címre is mutathatnak, bár a mostani szerver teljesítmények mellett ezeket igazából csak a nagyvállalatoknál bontják szét több szerverre, vagy ha terhelésmentesség miatt van szükség ilyen jellegű domén bontásra. A jelenlegi megszokás, hogy a www.nii.hu és a nii.hu jellegű domének ugyanoda mutatnak.

A domén név működése.

Ez megint csak egy érdekes dolog, mivel a szerverek egymás köz most is IP címek alapján kommunikálnak, mivel sokkalta könnyebb azt átvinni mint a domain címeket. Ennek köszönhetően jöttek létre speciális szerverek úgynevezett DNS szerverek amelyek célja a címek visszaforgatása.
Amikor a böngészőnkbe beírunk egy új weboldalcímet a számítógépünk megnézi a „listában” szerepel e már ez a domén. Ha nem akkor egy üzenetet küld a DNS szerver számára, hogy mondja meg ki a begépelt domain név. A DNS szerver kikeresi a saját adatbázisából a cél szerver IP címét és elküldi a mi gépünknek. Ezután a mi gépünk tudja, hogyha az adott címet gépeljük be akkor azt mely IP címmel tudja ő összepárosítani és kinek kell a kérésünket elküldeni. Igaz ez egy kicsit leegyszerűsített dolog, mivel a DNS szerverek is egy hierarchiában vannak összekapcsolnak, illetve nem is biztos, hogy a mi gépünk tárolja ezen listát, hanem egy proxy kiszolgáló, de ezen esetek egy ilyen egyszerű cikkbe nem is tartoznak bele.

Kié a domén, ki felel érte

A magyar domén szolgáltatás az általánoshoz képest kicsit kifordítottan van megalkotva amelynek így van előnye és hátránya.

Az általános nemzetközi szokás: A domaint bármely valós vagy jogi személy egy regisztrátoron keresztül regisztrálhat. Ez általában akár pár perc alatt is megtörténhet attól függően a regisztrátornak milyen rendszere van kiépítve. Ezek után a regisztrátornak lehetősége van a domain nevet LOCK-olni, ezáltal korlátozni a tulajdonost a név elvitelére másik szolgáltatóhoz. Ennek a fő célja a regisztrátorok védelme.

Magyarországon a domaint szintén regisztrátoron keresztül kell igényelni, viszont itt nincs lehetőség LOCK-olásra, a domén tulajdonosa bármikor elviheti más szolgáltatóhoz a domaint, ezáltal a tulajdonos van védve a rossz szolgáltatóktól.
Sajnálatos módon elég sok olyan szolgáltatóval találkozom akik nem foglalkoznak az ügyféllel, nem értesítik a lejárat előtt, hogy hosszabbítani kell emiatt sok weboldal címe elveszik.

Tévhitek a domén körül

 • A domén névvel együtt mindig kapunk tárhelyet is ahova a weboldalunkat felrakhatjuk
 • Ha vásárolok egy domént akkor az örökre az enyém
 • Bármilyen domént vásárolhatok korlátozás nélkül
 • Domén maga a weboldal
 • Lényegtelen mit választok doménnek, úgyis megtalálnak

Röviden ennyit gondoltam a domain címről összefoglalni, további cikkekben fogok még foglalkozni a:

 • domain név regisztrálásának idejéről,
 • domain név megszünéséről, annak időintervallumáról,
 • felelős szervekről,
 • domain regisztrálásának szabályairól,
 • miként válasszunk domaint megunknak.


Üzemelteti a Wiking Számítástechnika Kft.

Az oldal készült: motor verzióján

tumblr hit counter

Szervereinken Ingyenes Ubuntu operációs rendszer fut Webhosting adminisztrálásra ISPconfig felületet alkalmazunk MySQL adatbázis kiszolgáló Weboldalaink phpMyAdmin felületen is elérhetők PHP5 futtatókörnyezet felel a dinamikus oldalakért Szervereink stabilitásá Gigabyte alaplapok adják Intel processor felel a sebességért