Hőség a számítógép ellensége
Hőség a számítógép ellensége

Immáron már legmagasabb hőségriadót rendelték el. És ez nem csak az embereket visel meg hanem a számítógépeinket is. Mi egy könnyed Rose fröccsel és kevesebb ruhával védekezhetünk a meleg ellen, viszont gépeinknek ilyen lehetősége nincs. Igaz fröccsöt kaphat bár nem túl egészséges a számára. Tehát a hűtésre maradnak más megoldások.

Számítógép bontóban való munkám során sokszor találkoztam érdekesebbnél érdekesebb "megoldásokkal" a gépek terén, bár sajnos a számítógép tisztán tartásában már nem voltak ennyire kreatívak.

Miért is legyen pormentes a számítógépünk?

  • Por akadályozza a meleg elterelését a melegedő alkatrészekről
  • A ventilátorok légterelése gyengül
  • Porban különböző baktériumok és gombák is tanyázhatnak
  • Ember számára is káros lehet a sok por
  • A porban finom fémszemcsék is belekerülhetnek, amik akár rövidzárlatot is okozhatnak

Hogy takarítsuk házilag a számítógépünket?

Legtöbben próbálkoznak a porszívós tisztításra, ami nem rossz, sőt jobb mint a semmi, csak sajnos a porszívó bumszli fejéven nem tudunk bárhova odaférni, és erőltetve akár alkatrészek is megsérülhetnek.

Fém végű porszívóval NE próbálkozzunk, mert rövidre zárhatunk áramkört még akkor is ha nincs áram alatt a gép, mivel az alaplapi elem ilyenkor is keringet alap feszültséget az alaplapban.

Másik lehetőség amelyet mi is alkalmazunk, hogy egy sima hajfestő ecset és egy kb 1500Ft-ért megvehető sűrített levegő spray segítségével takarítjuk a gépet. Elsőnek az ecsettel az alaplapot finoman, a hűtőbordákat és a processzor ventilátort kicsit erőseben letisztítjuk annak érdekében, hogy a rátapadt port lekerüljön a felületről, majd sűrített levegő segítségével a bordák közül is kifújjuk a koszt. Ilyenkor használhatunk egy porszívót is, a felszálló por eltüntetésére.

Akkor minek is hívjak szerelőt hozzá?

Azért, mert egy szerelő kb 1000-1500Ft-ért takarít ki egy gépet, amit ha csak kiszámoljuk már a sűrített levegő árából megusztuk. Egy tapasztalt szerelő tudja hova szokott a por bekerülni és azt, hogy a legjobb eltávolítani. Emellett a kiszáradt ventilátorokat újra tudja olajozni, a hűtőbordák alatt mind a CPU-nél mind a chipszetnél a régi megszáradt hővezető pasztát letakarítja és újat tesz fel amely még inkább segíti a gép hűtését.

Melegszik a gép, levegyem az oldallapot?

NE. Az oldallap eltávolítás nem hogy segíti a számítógép hűtését de alap esetből inkább gátolja. A gépház úgy van felépítve, hogy megfelelő ventilátor elhelyezéssel a hő legnagyobb részét kifújja a gépből. Ha levesszük az oldallapot ez a tervezett légáramlást tökéletesen leöljük.

Természetesen olcsó házaknál nem szakszerű szerelésnél előfordulhat hogy kinyitott gépháznál jobb a hűtés, de ez nem a tervezés hibája, hanem a kábelek, ventilátorok hibás pozicionálását feltételezi.

Hol találok ilyen szerelőt?

Természetesen mi is vállalunk ilyen gépszerelést is, és nagyon sok cég foglalkozik még hasonlóval. Amit viszont nem ajánlok, hogy a szomszéd "hozzáértő" ismerőst áthívjad, hogy ő megcsinálja. A fusi szerelők sokszor csak több gondot okoznak mint amennyit segítenek.Üzemelteti a Wiking Számítástechnika Kft.

Az oldal készült: motor verzióján

tumblr hit counter

Szervereinken Ingyenes Ubuntu operációs rendszer fut Webhosting adminisztrálásra ISPconfig felületet alkalmazunk MySQL adatbázis kiszolgáló Weboldalaink phpMyAdmin felületen is elérhetők PHP5 futtatókörnyezet felel a dinamikus oldalakért Szervereink stabilitásá Gigabyte alaplapok adják Intel processor felel a sebességért